Η στέρηση ύπνου και οι επιπτώσεις της για την εφηβική υγεία


Πρέπει να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας, τους γονείς, καθώς επίσης τους δασκάλους για την αξία του ύπνου, όπως ακριβώς τους εκπαιδεύουμε για τη σημασία της γυμναστικής, για τη διατροφή και για τη βλαβερή χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ.


 Για πολλές δεκαετίες, οι γιατροί πίστευαν πως οι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο, καθώς οδηγούνται από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Προς έκπληξη όμως των ερευνητών, οι μελέτες των τελευταίων δύο δεκαετιών έχουν τεκμηριώσει ότι, οι έφηβοι χρειάζονται πολύ περισσότερο ύπνο για την εξασφάλιση της σταθερής καθημερινής τους επίδοσης, από ότι τα μικρότερα παιδιά ή οι ενήλικες. Οι έρευνες στον τομέα της ψυχολογίας έχουν αποδείξει ότι, οι έφηβοι χρειάζονται περίπου 9,2 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, σε σύγκριση με τις 7,5 έως 8 ώρες που χρειάζονται οι ενήλικες.


Εκτός από το ότι χρειάζονται περισσότερο ύπνο, οι έφηβοι βιώνουν μια «μετατόπιση φάσης» κατά τη διάρκεια της εφηβείας – κοιμούνται δηλαδή αργότερα τη νύχτα, από ότι τα μικρότερα παιδιά. Στους εφήβους οι αλλαγές στο «κιρκαδιανό σύστημα χρονισμού» τους, σε συνδυασμό με τις εξωτερικές πιέσεις, παράγουν ένα καταστροφικό «πρότυπο» (pattern) πρωινής υπνηλίας. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ψυχολογική Σύνδεσμο (American Psychological Association – APA), πολλοί μαθητές έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε ασθενείς με ναρκοληψία (η ναρκοληψία είναι μια σπάνια, μακροχρόνια διαταραχή του εγκεφάλου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να κοιμάται ξαφνικά ένα άτομο, σε ακατάλληλες ώρες).


Έχει αποδειχθεί επίσης ότι, ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί δυσκολίες στο σχολείο, πειθαρχικά προβλήματα, υπνηλία στην τάξη και διαταραχές της αυτοσυγκέντρωσης.


Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε τη σύνδεση μεταξύ της στέρησης ύπνου και των χαμηλότερων βαθμών (μειωμένη επίδοση) στο σχολείο. Επίσης ανησυχητικό είναι το ότι, οι δυσκολίες ύπνου συνδέονται συχνά με ψυχοπαθολογικές διαταραχές – όπως με την κατάθλιψη και με την υπερκινητικότητα (ADHD).


Η στέρηση ύπνου και οι επιπτώσεις της για την εφηβική υγεία – Nina Viliardou

(Visited 5,328 times, 5,328 visits today)

Nina Viliardou | nessaja1982@gmail.com

4 thoughts on “Η στέρηση ύπνου και οι επιπτώσεις της για την εφηβική υγεία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *