Διαταραχές της προσωπικότητας


Διαταραχές της προσωπικότητας: Οι διαταραχές της προσωπικότητας είναι διαρκείς, άκαμπτες (μη ευέλικτες) και βαθιά ριζωμένες συμπεριφοριστικές πράξεις, οι οποίες διαφέρουν από τις συνήθεις προσδοκίες του κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Παραδείγματα διαταραχών της προσωπικότητας:

(α) Η παρανοϊκή διαταραχή προσωπικότητας: Χαρακτηρίζεται από υπερβολική δυσπιστία, καθώς επίσης από μια έντονη απαισιοδοξία. Η προσωπικότητα αυτή περιμένει πάντα πως θα συμβεί μόνο το κακό, αμφιβάλει μόνιμα για τις προθέσεις των γύρω του, ζηλεύει εξαιρετικά και είναι συχνά εχθρική.

(β) Η οριακή «μεθοριακή» διαταραχή της προσωπικότητας ή η συναισθηματικά ασταθής διαταραχή της προσωπικότητας: Χαρακτηρίζεται από ασταθή, εξαιρετικά ευμετάβλητα συναισθήματα και συμπεριφορές, καθώς επίσης από έναν υψηλό βαθμό παρορμητικότητας.

(γ) Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας: Οι πάσχοντες έχουν μια μη ρεαλιστική εικόνα του εαυτού τους, είναι εξαιρετικά αλαζονικοί και απαιτητικοί, τρομερά εγωιστικοί και υπερβολικά ευαίσθητοι σε οποιαδήποτε μορφή κριτικής. Επιπλέον, πάσχουν από έλλειψη συναισθημάτων!

(δ) Η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας: Χαρακτηρίζεται από τη διαταραχή της κοινωνικής συμπεριφοράς, η οποία ξεκινάει πριν από την ηλικία των 15 ετών. Τα συμπτώματα της είναι η εγκληματικότητα, η πλαστότητα (ψευτιά, ανακρίβεια, αναλήθεια), η παρορμητικότητα, η ευερεθιστότητα και επιθετικότητα, η περιφρόνηση (αδιαφορία) της ασφάλειας του εαυτού και της ασφάλειας των άλλων, η ανευθυνότητα και η ανυπαρξία τύψεων.

(ε) Η αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας: Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή της γενικευμένης κοινωνικής φοβίας. Οι πάσχοντες έχουν μια κακή εικόνα του εαυτού τους, είναι πολύ διστακτικοί να δεσμευτούν και έχουν μεγάλο κοινωνικό άγχος.

(στ) Η εξαρτημένη διαταραχή της προσωπικότητας: Χαρακτηρίζεται από έλλειψη αυτοεμπιστοσύνης, από ανικανότητα στη λήψη αποφάσεων, καθώς επίσης από μία υψηλή εξάρτηση από άλλους. Φοβούνται την εγκατάλειψη και αισθάνονται ισχυρή ανάγκη να τους παρέχουν φροντίδα.

(ζ) Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή της προσωπικότητας: Χαρακτηρίζεται από μία τελειομανία, από τη μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, από αναποφασιστικότητα και από έλλειψη ευελιξίας.

(Visited 70 times, 70 visits today)

Nina Viliardou | nessaja1982@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *